čtvrtek 1. srpna 2013

Indické kuřecí madrás

Delší dobu jsem se chystal doma vařit také nějaké dobroty indické kuchyně, ale nějak se mi nedařilo sehnat recept, který by mě k tomu dokopal. Až jsem konečně narazil na internetu na indickou kuchařku, kde mne větší množství pokrmů zaujalo.

Vybral jsem si Kuřecí madrás a jal se shánět suroviny. Bylo mi jasné, že v Kauflandu bych chybějící druhy koření těžko doplnil. Naštěstí jsem skoro vše nakoupil na farmářských trzích na Andělu. Sehnal jsem vše kromě garam masaly, kterou jsem se z rozhodl nahradit tikka masalou. Ghee jsem ani nesháněl a vystačil si s máslem.

Nahrazování surovin jinými naštěstí v indické kuchyni není žádný prohřešek, protože suroviny pro výrobu daného jídla se v různých regionech liší. Je to dáno nejen odlišnými zvyklostmi kuchařů, ale také tím, že v různých krajích jsou dostupné různé přísady. Kari madrás má typicky červenou barvu, které je dosaženo použitím červeného chilli a kurkumy a lehce nakyslou chuť. Ta pochází z použití citronu, octa nebo limetek. Do omáčky je možné přidat i rajčata, tento konkrétní recept je ale neobsahuje.

Suroviny

  • 400g kuřecích prsou
  • 1/2 citronu
  • 1 lžička mletého chilli
  • černý pepř

  • 30g másla nebo ghee
  • rostlinný olej
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2-3cm kousek čerstvého zázvoru
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička mletého chilli
  • 2 lžičky garam masaly
  • sůl

Z citronu vymačkáme všechu šťávu a smícháme ji se lžičkou mletého chilli a čerstvě umletým černým pepřem. Kuřecí prsa nakrájíme na kostky, promícháme s marinádou a několik hodin necháme v přikryté nádobě na chladném místě.

Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Zázvor oloupeme a nasekáme na drobné kousky.
Na pánvi rozehřejeme máslo a olej. Přidáme cibuli, česnek, zázvor a dobře promícháme. Pět minut podusíme a poté vsypeme koriandr, římský kmín, kurkumu a mleté chilli. Zhruba minutu za stálého míchání smažíme a poté přidáme kuře i s marinádou. Ze všech stran prudce osmahneme, osolíme a přilijeme 200ml vody. Přiklopíme a 30 minut dusíme.

Poté dokořeníme garam masalou, důkladně rozmícháme a ještě 15 minut podusíme. Dle potřeby přilijeme vodu.

Ihned podáváme s dušenou nebo vařenou rýží.

Zdroj: Indická kuchařka na Hogan.cz

1 komentář:

  1. Where to Bet on Sports To Bet On Sports In Illinois
    The ford fusion titanium best sports 바카라 사이트 bet types and bonuses available in Illinois. The most common sports betting options 토토 사이트 도메인 available. goyangfc Bet $20, Win $150, Win $100 https://septcasino.com/review/merit-casino/ or

    OdpovědětVymazat