neděle 7. července 2013

Uzená polévka s kroupami

Vývar z uzených žeber patřil již od dětství mezi mé nejoblíbenější polévky. Nádherně voňavý, se skvělou chutí a navíc poskytující vítanou možnost při jeho přípravě získat výtečné maso na obíračku. V dospělosti se k těmto výhodám přidala ještě jedna - na přípravu je uzená polévka s kroupami velmi jednoduchá.

Ani nevím proč, ale posledních pár let jsem tuhle polévku zanedbával a moc jí nedělal. Naštěstí jsem v pátek na u řezníka zahlédl vystavená žebra, neodolal jsem a druhý den už si na polévce pochutnával :)

Suroviny

  • 500g uzených žeber
  • 50g krup
  • mrkev
  • celer
  • 1 cibule
  • celý pepř

Žebra zalijeme 1.5l vody, přidáme pár kuliček pepře a omytou překrojenou cibuli. Zprudka uvedeme do varu a přibližně 60 až 90 minut pomalu vaříme. Poté vývar zcedíme a žebra buď obereme do polévky nebo si je dáme jen tak s pečivem.
Kdo chce, může po půlhodině vaření přidat překrájenou kořenovou zeleninu, já dělám uzenou polévku jen takto z masa a chuť je i tak vynikající.

Kroupy předem namočíme alespoň na dvě hodiny a uvaříme do měkka.

Mrkev a celer nakrájíme na kostičky nebo půlkolečka a uvaříme ve vývaru. Těsně než jsou měkké, přidáme do polévky hotové kroupy a dle chuti okořeníme polévkovým kořením, např. petrželkou, majoránkou či libečkem.

Přeji dobrou chuť a jdu si ještě zbytek polévky dát, už se mi na ní sbíhají sliny :)

Žádné komentáře:

Okomentovat