středa 8. května 2013

Čočka s klobásou

Původně jsem chtěl sice dnes psát něco o šalvěji, ale místo toho jsem se nakonec rozhodl podělit o zajímavý luštěninový recept z knihy Culinaria Italia. Správně by se mělo jednat o Lenticchie Di Castellucio Con Salsicce, tedy casteluccijskou čočku s klobásou salsiccia. Bohužel ale nemám ani casteluccijskou čočku ani salsiccie, takže zde popíši alternativní "počeštěný" recept.

Suroviny

  • 300g čočky
  • 80g prorostlého bůčku
  • 2 klobásy
  • 1 cibule
  • 1 řapík řapíkatého celeru
  • 190g rajčatového pyré
  • masový vývar
  • máslo
  • sůl
  • mletý pepř
  • olivový olej

Postup

Čočku necháme alespoň dvě hodiny odmočit, poté ji slijeme a necháme okapat.

Bůček nakrájíme na nudličky, cibuli a celer nakrájíme nadrobno. Klobásu nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka. Já použil pikantní staročeské klobásy Bilbo (měly by mít 90% masa :)).

V hrnci rozehřejeme lžíci oleje a lžíci másla, přidáme bůček a osmahneme. Vložíme cibuli, celer, osmahneme a poté krátce podusíme. Nyní do hrnce přidáme okapanou čočku, rajčatové pyré a zalijeme horkým vývarem. Čočka musí být potopená, ale vývaru není potřeba nějak moc, většina by se měla vyvařit. Pak čočka po změknutí nebude plavat. Přiklopíme pokličkou a vaříme téměř do měkka.

Klobásy osmahneme na troše oleje a chvilku před tím, než je čočka měkká je k ní přidáme. Dle chuti dosolíme a opepříme. Kdo má rád ostřejší jídlo, může přidat i trochu chilli koření, recept to sice nezmiňuje, ale chuť jídla k tomu přímo vybízí.

Podáváme s chlebem.

Žádné komentáře:

Okomentovat