
Někdy před třemi lety jsme jako dárek po návratu příbuzné z dovolené dostali francouzský sýr Chaussée aux Moines. Nic jsem o něm samozřejmě nevěděl, ale jeho chuť mě naprosto nadchla. Bohužel jsem netušil, kde by se dal v Čechách sehnat a Google tenkrát zklamal.
Zapsal jsem si tedy alespoň jak se sýr jmenuje a čas od času po něm koukal. A k mé nemalé radosti jsem jej loni objevil na stránkách obchodu Francie24. Radoval jsem se tak "nemale", že o mě přítelkyně prohlásila, že jsem se asi zbláznil :) Sýr jsem nicméně objednal a i když paměť klame a "Mnich" není tak božský než jak jsem si ho pamatoval, pořád jde o můj zatím nejoblíbenější sýr.

Jedná se o polotvrdý lisovaný sýr z kravského mléka s omývanou kůrou. Takové sýry se pravidelně omývají nebo stříkají vodou nebo různými roztoky ze soli či jiných přísad. Receptura pro výrobu tohoto sýra je ovšem tajemstvím rodinné firmy, která jej v regionu Pays de la Loire již od roku 1927 produkuje.
Omývané sýry jsou prý dosti výrazné (osobně s nimi nemám moc zkušenosti), ale Chaussée aux Moines se naštěstí mezi "smradlavé" sýry neřadí. Voní trochu nakysle, vůně kůry mi nejvíce asi připomíná čerstvě zpocené triko (dobrou chuť :)). Po nakrojení je vnitřek sýra cítit jako poctivé čerstvé mléko, žádná vodnatá supermarketovka.

Kůra je tvrdá a chuťově není moc výrazná. Jeden ze vzorků mi přišel lehce štiplavý, ten co mám teď tedy ne. Vnitřek sýra je jemný, chuťově s velmi lehkým nádechem do syrečků.
Žádné komentáře:
Okomentovat